VdihovalnikiKaj je astma?Kaj je KOPB?KvizDihalne-vaje.si

Kaj je KOPB?

KOPB je bolezen pljuč, ki najpogosteje nastane zaradi vdihanih delcev tobačnega dima. Redkeje nastane zaradi vdihavanja dima, ki nastane pri kurjenju, ter tudi drugih plinov. Dihalne poti se vnamejo (kronični bronhitis), kar se kaže s stalnim kašljem in izmečkom. Sčasoma pride tudi do okvare pljučnih mešičkov, ki propadajo in vodijo v prenapihnjenost pljuč (emfizem). To bolezen zato opišemo kot kronično (stalno) obstruktivno (ki zožuje) pljučno bolezen. Po prvih črkah jo na kratko imenujemo KOPB.

Opazujem se ...

KOPB je bolezen vsakega desetega kadilca. Običajno se kaže z naslednjimi težavami:

Bodite pozorni, saj se KOPB lahko pojavi samo s težko sapo!

Preneham kaditi ...

Prenehanje kajenja je danes EDINI znani dejavnik, ki prepreči napredovanje okvare pljuč pri kadilcu. Vsa zdravila, ki jih imamo na voljo, te okvare ne morejo več pozdraviti in tudi ne preprečiti, če še naprej kadimo! Velikokrat potrebuje kadilec pomoč pri prenehanju kajenja! Povprašajte o tem vašega izbranega zdravnika!

Kako vem ali že imam KOPB

Poleg navedenih težav je nujno izmeriti okvaro pljuč. V ta namen opravimo preiskavo delovanja pljuč - spirometrijo. Pri njej pomerimo hitrost zraka v izdihu (pretok ali FEV 1) in kapaciteto pljuč (FVC). Preiskava je dostopna v vsakem zdravstvenem domu in se o njej pogovorite s svojim zdravnikom!

Spirometrija

Preiskava zahteva vaše sodelovanje. Najprej bo treba z zrakom popolnoma napolniti pljuča (maksimalen vdih) in potem hitro in do konca izdihniti v aparat. Premajhno hitrost izdiha ob dobrem sodelovanju imenujemo OBSTRUKCIJA (zožitev) in opisuje to spremembo pri izdihu. Vedno, kadar izmerimo zožitev dihalnih poti, izmerimo tudi delovanje zdravila za širjenje dihalnih poti.

Drugi povzročitelji

KOPB je zelo redka bolezen pri nekadilcih. Razvoj bolezni pri kadilcu pospešijo tudi določeni dejavniki delovnega ali bivalnega okolja. Med te sodijo:

Našteti dejavniki tudi močno poslabšujejo že prisotno bolezen. Poleg okužb dihal (prehlad, pojav gnojnega bronhitisa) predstavljajo glavnega krivca, ki pripelje do nenadnih poslabšanj bolezni!

Zdravljenje KOPB

Bolnik, ki ima vsak dan težave s sapo in izmečkom, potrebuje poleg zdravil tudi ustrezno rehabilitacijo, ki mu omogoča, da se ustrezno vključi v vsakdanje okolje in življenje. Najpomembnejša člena rehabilitacije pa sta dihalna vadba in poučevanje bolnika o njegovi bolezni.

Kot že rečeno, KOPB z zdravili ne znamo pozdraviti. Okvara pljuč je trajna. Tudi napredovanja okvare pri nekom, ki še vedno kadi, z zdravili ne znamo ustaviti.

Zdravila so vseeno pomembna, ker učinkovito zmanjšujejo težave, ki jih ima bolnik s KOPB:

Zelo napredovala bolezen pa potrebuje zdravljenje z dodajanjem kisika preko celega dneva - bolniku predpišemotrajno zdravljenje s kisikom na domu.

Avtor prispevka: doc. dr. Matjaž Fležar, dr. med., specialist pulmolog